• Hoe het schilderij Bubbles is gemaakt

  21 maart 2011

   

  Omdat ik van te voren nooit plan wat ik ga maken en wat het resultaat moet worden, is het voor mij altijd een verrassing wat er gaat ontstaan.
  Zo ook bij dit schilderij. Veelal speel ik met het materiaal en probeer ik van alles uit. Ik kwast, smeer, schraap, spetter en veeg soms weer wat weg.
  Er was mij gevraagd of ik wilde beschrijven hoe ik dit schilder heb gemaakt. Ik moet toegeven dat ik het voor het grootste gedeelte niet meer weet. Maar door naar het doek te kijken, zie ik wel wat dingen terug die ik heb gedaan:

  Ik heb acrylverf (Galeria) op doek (30 x 30 cm) aangebracht.

  Als eerste heb ik de ondergrond geschilderd en dit laten drogen. Vervolgens heb ik daar weer kleuren overheen gezet en even laten drogen, maar voordat het echt droog was, heb ik daar een groot gedeelte weer van afgeschraapt. Je ziet dan nog vaag de kleuren die achterblijven.

  Toen de laatste laag droog was heb ik een dikke laag acrylverf in het midden aangebracht (rood- en goudkleur). Dit was zo dik, dat ik er met een paletmes doorheen kon snijden, wat ik dus ook heb gedaan. Hierdoor vermengde het rood en goud licht met elkaar en ontstonden en driedimensionele lijnen.

  Nadat ook deze laag weer droog was heb ik witte verf verdund met water aangebracht op het doek. Het doek is vervolgens scheef gehouden, waardoor de verf ging uitlopen.

  Als laatste heb ik, nadat alles weer droog was, witte rondjes geschilderd en die weer aangevuld met de zwarte verf.

  Lucy Schaaphok

  Hier kun je het schilderij zien

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 894 keer bekeken

 • Schilderen op glas

  30 december 2009

  Gisteren heb ik mijn eerste schilderij op glas gemaakt.
  Bij een glashandel heb een aantal glasplaten gehaald en op maat laten snijden. Dat weegt wel iets meer dan een doekje!

  Ik vond het best spannend om eraan te beginnen. Ik had al wel de glazen lamp beschilderd, maar dat was toch anders omdat het mat glas was en 3D.

  Ik had de smaak al snel te pakken. Ik experimenteerde en zag kleuren in elkaar overvloeien, ik spetterde en was verwonderd over was de verf deed. Heel anders dan bijvoorbeeld acryl.

  Ik voelde me net weer een kind die iets voor het eerst deed en het voelde heerlijk!

  Ik heb gelukkig nog een aantal platen liggen, dus kan ik nog verder spelen!

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 2974 keer bekeken

 • Leuke opdracht

  27 december 2009

  Deze maand heb ik een leuke opdracht afgerond. Voor een particulier heb ik 2 schilderijen van 1 bij 1,5 m gemaakt.

  De opdrachtgevers wilde graag de schilderijen met de hoofdkleur rood. Ze waren erg gecharmeerd van de sfeer van "quiet passion", een schilderij dat ik eerder al eens gemaakt had. In deze sfeer moesten de schilderijen ook worden.

  Verder vertrouwden ze op mijn kunstenaarsschap.

  Deze maand heb ik de schilderijen bij ze langs gebracht. Ze hadden het nog niet gezien van tevoren en dan is het blijft spannend omdat je nooit weet of ze het mooi vinden.

  Voor opdrachtgevers stel ik altijd een contract op waarin alle afspraken staan. Ook staat er in het contract dat als de opdrachtgever een schilderij absoluut niet mooi vindt, dat ik er dan nog eentje maak en hij vervolgens moet kiezen uit 1 van beide. Op deze manier is er wat meer ruimte voor de opdrachtgever.

  Ze waren gelukkig erg blij met de schilderijen en ik heb veel plezier gehad met het schilderen ervan en nu van de betaling van de schilderijen!

     

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 937 keer bekeken

 • Volgend jaar nieuwe workshops!

  3 december 2009

  Nieuwe ideëen zijn ontstaan, ik ga werken met verschillende thema's rond het schilderen.

  Deze thema's heb ik in een workshop gegoten.
  Thema's met en zonder diepgang.

  Expressie met verf en pen

  Zelf ben ik aan het experimenten met papier waarop ik restanten verf heb gesmeerd. Met pen volg ik de lijnen van de verf en zo ontstaan er boeiende vormen en een interessant kunstwerk.
  Aangezien deze techniek erg eenvoudig is, is het euk om als losse, korte workshop te geven aan mensen die willen experimenteren en zich willen laten verrassen wat betreft de uitkomst.

  Voor een voorbeeld van een werk dat ik op deze wijze gemaakt heb kun je kijken naar  "hide and seek" in 2009

  Schilderen en seksualiteit

  Verder heb ik de dagworkshop schilderen en seksualiteit gepland in februari. Een zeer boeiend en veelbesproken onderwerp.

  Sexualiteit is nog steeds een onderwerp voor vele mensen waar blokkades op zitten. We hebben bepaalde ideëen over hoe onze sexualiteit zou moeten zijn. We dragen de normen en waarden van de maatschappij en voorouders met ons mee. De meesten van ons zijn sexueel niet vrij.
  Deze worskhop is bedoeld voor mensen die zich meer vrij willen voelen met hun eigen sexualiteit. Het schilderen is een veilige manier om inzichten te krijgen in blokkades, helderheid te krijgen m.b.t. overtuigingen over sexualiteit en het loslaten hiervan. Op deze wijze kom je meer bij je authentieke sexualiteit en kun je er vanuit een dieper niveau meer van genieten. Je kunt tijdens deze dag je angsten, je blokkades, je vervelende ervaringen in de ogen kijken en de lading er van afhalen.
  Zo kun je je meer gaan richten op wat jij prettig vind en niet wat zou "horen".

  Natuurlijk is het een eng onderwerp en voelen velen er schroom voor maar onthoud dat angst een slechte raadgever is, maar ook een boodschapper! Ga je angsten aan en je zult een vrijer leven hebben!

  En nu hopen op leuke mensen!

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 819 keer bekeken

 • Start cursus schilderen vanuit het hier en nu

  4 september 2009

  Vanochtend is weer de cursus begonnen. Nu in mijn eigen atelier, wat een heerlijkheid is! Geen gesjouw meer met spullen. Geen gedoe met ruimtes regelen. Wat een rust!

  Nu kan ik ook eindelijk de muren gebruiken als ezel, wat ik al langere tijd graag wilde. Zo kunnen de cursisten eenvoudig veel papier aan elkaar vastplakken en (indien wenselijk) een inmens groot schilderij maken.

  Ook heb ik een inloopatelier ingepland. Cursisten, maar ook ieder ander kan op eigen gelegenheid komen schilderen op de donderdag. Lijkt me heel gezellig en inspirerend. Iedereen doet z'n eigen ding, maar je kunt tussendoor even theeleuten aan de tafel of even je neus in de zon steken in de binnentuin. En ondertussen genieten van wat er allemaal gecreëerd wordt.

  Vanochtend was het rustig en was ik zelf in de gelegenheid om wat te schilderen, waar ik ook erg van genoot.

  Wat ben ik toch blij en gelukkig met wat ik allemaal mag doen!

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 861 keer bekeken

 • Painting from the source (schilderen in Italië 4)

  15 juli 2009

  Vrijdag 10 juli ben ik vertrokken richting Parma (Italië), wat zo'n 3 uren rijden is vanaf Damanhur, voor de workshop painting from the source van Aviva Gold. Zij is een grote inspiratiebron voor mij geweest, voor mijn cursussen en mijn eigen schilderproces.

  Ze bleek ook in Italië te zijn in die vier weken dat ik er ook zou zijn. En héél toevallig was ze de week ervoor ook in Damanhur. Ik had haar dus al ontmoet. Ik vond haar maar een vreemd mens...

  Ik had me dus opgegeven voor deze workshop omdat ik graag eens les van haar zou willen ervaren.

  We waren er met elf vrouwen (incl Aviva) en vanuit verschillende landen: Frankrijk, Zwitserland, USA, Italië en ik uit Nederland. Een hele mix van culturen dus en sommige italiaanse vrouwen konden niet engels spreken.

  We hebben vanaf vrijdagavond geschilderd, geschilderd en geschilderd. Heerlijk, maar af en toe ook pittig, omdat je toch van alles tegenkomt.
  Het meest indrukwekkend was de embodiment van het schilderij: dit houdt in dat je de energie van het schilderij binnen laat komen en daar een beweging en geluid bij maakt. Voor de meesten was dit een behoorlijke transformatie. Wat een krachtige oefening. Wil dit ook gaan gebruiken in mijn cursussen.

  Veel vrouwen hebben ontzettend grote werken gemaakt. Steeds vellen aan elkaar geplakt. Zo groot zelfs dat ze er op moesten staan, wat alleen nog maar sterker werkte.

  Mijn schilderij is nog niet af en ga er thuis nog mee verder. Het heeft mij bij een oerstuk in mij gebracht en in contact met de natuur.

  Een diepgaand en boeiend proces waar ik definitief anders ben uitgekomen. En boeiend om weer eens aan de andere kant te staan (niet als docente).

  Aviva is een zeer authentiek persoon met veel wijsheid, ze is ook al 69. Een bijzonder mens.

  Ik heb besloten om ook een weekend schilderen vanuit het hier en nu te organiseren...

  Lees meer >> | 2 Reacties | Reageer | 920 keer bekeken

 • Schilderen in Italië 3

  2 juli 2009

  Gisteren zijn we naar het sacred wood gegaan van Damanhur om te kijken bij hun tree houses. Ze leven daar een paar meter boven de grond tussen de bomen. Wel met alle faciliteiten, zoals wc en stroom en zelfs internet.

  Ook hebben we kennis gemaakt met de music of the plants (zie voor meer info mijn andere blog).
  Onverwachts mochten we tussen de bomenen in contact met de bomen met aquarelverf gaan schilderen, erg leuk! Na het schilderen raakte ik de boom aan die muziek maakte en er was een enorme energie-uitwisseling. Heel bijzonder dus!
  Van het schilderwerkje werd een kaft voor een boekje gemaakt en kregen we een leuk notitieboekje mee.

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 979 keer bekeken

 • Schilderen in Italië 2

  30 juni 2009

  Onze reis is zeer voorspoedig verlopen. Het is even wennen aan de warmte hier, dus hebben we het even rustig aan gedaan.

  Gisteren wat dingetjes geregeld met Damanhur voor meditatie in de Temples of humankind, Nico (m'n vriend met wie ik hier ben) wil meer weten over esoteric physics (heb ik al flink veel van meegekregen en vind het vrij ingewikkeld), hij heeft zich daarvoor aangemeld. Ook gaan we met Lucertola (eindelijk) naar het "sacred wood" om te kijken bij hun boomwoningen en music with the plants te ervaren.

  Lucertola is al eens bij mij thuis geweest toen ik in Nederland een workshop astraal reizen had georganiseerd. Leuk om haar weer te zien!

  En vandaag ben ik begonnen met schilderen en heb weer een schilderij gecreëerd. Soms is het schilderen een lang proces, maar vandaag ging het snel. Ik ervoer dat het waarschjnlijk door de snelheid flink wat losmaakte in mij (in positieve zin).

  Ik heb het Inner magic genoemd, omdat het op dat niveau vel lomaakte in mij.

  Het bevalt in ieder geval goed, het Italiaanse leven en we hopen dat we nog terug willen over een maand;-)

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 1033 keer bekeken

 • Schilderen in italië

  23 juni 2009

  Aanstaande zondag ga ik voor een maand naar Italië om te schilderen, en natuurlijk te genieten van het italiaanse leven!

  We zitten bij Damanhur (een spirituele gemeeschap die erg veel doet met kunst) www.damanhur.org.
  Een bezoek waard, alleen al vanwege hun temples of humankind, een groot en bijzonder ondergronds complex met o.a. het grootste glas-in- lood plafond ter wereld!

  Verder is de energie daar erg prettig, dus ik ben benieuwd naar hoe mijn schilderijen er daar uit komen te zien!

  Er komt dus een nieuwe serie "Italië schilderijen";-)

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 1245 keer bekeken

 • toegelaten tot keunstwurk!

  23 juni 2009

  Ik ben toegelaten tot keunswurk, een procinciale instelling voor onder andere professionele kunstenaars.

  Hierdoor kan ik meedoen aan bijvoorbeeld de open atelierroute die in november plaatsvindt.

  Ben er dus errug blij mee!

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 908 keer bekeken